MIĘSO KURCZĄT…
Jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wartość biologiczna białka mięsa kurcząt jest równoważna wartości białek mleka i ustępuje tylko białku jaja. Niedostateczna zawartość w pożywieniu aminokwasów powoduje u dziecka zahamowanie wzrostu oraz rozwoju fizycznego i psychicznego. Bez wątpienia mięso drobiowe młodych kurcząt typu brojler ma korzystne zalety w stosunku do mięs innych gatunków zwierząt:
Ciągle aktualnym tematem z racji wiązania schorzeń układu krążenia z nieprawidłową dietą jest rola zawartego w pokarmie cholesterolu. Generalnie w polskiej diecie zdrowego człowieka zalecana jest redukcja cholesterolu o 1/3.
Szczególnie polecane jest mięso piersiowe kurcząt, które posiada niską zawartość cholesterolu: 50-70 mg na 100g (w porównaniu mięso dużych zwierząt rzeźnych 80-100 mg na 100g). Mięso drobiowe jest także bogate w substancje mineralne i witaminy: żelazo, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę PP, witaminę A i E. Mięso młodego drobiu ma też właściwości dietetyczne. Wynika to z jego niskiej wartości energetycznej i delikatnej struktury włókien mięśniowych, łatwo trawionej po krótkiej obróbce cieplnej.
strona główna | o firmie | nasze produkty | grupa drobex | kontakt | abc konsumenta
© Copyright 2007 Drobex :: projekt i realizacja Q7