MIĘSO KURCZĄT…

Jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wartość biologiczna białka mięsa kurcząt jest równoważna wartości białek mleka i ustępuje tylko białku jaja. Niedostateczna zawartość w pożywieniu aminokwasów powoduje u dziecka zahamowanie wzrostu oraz rozwoju fizycznego i psychicznego. Bez wątpienia mięso drobiowe młodych kurcząt typu brojler ma korzystne zalety w stosunku do mięs innych gatunków zwierząt:

  • mniejsza zawartość tłuszczu. Przetwory mięsa drobiowego zawierają o 1/3 mniej tłuszczu niż mięsa dużych zwierząt rzeźnych,
  • więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych a mniej nasyconych,
  • mniejsza wartość energetyczna (mięso kurze średnio 690 KJ na 100g a mięso wieprzowe średnio 1004 KJ na 100g), (165 kcal na 100g/240 kcal na 100g),
  • większa zawartość odżywcza białek mięsa drobiowego; mięso to zawiera więcej białka ogólnego oraz mniej niepełnowartościowego białka kolagenu.

Ciągle aktualnym tematem z racji wiązania schorzeń układu krążenia z nieprawidłową dietą jest rola zawartego w pokarmie cholesterolu. Generalnie w polskiej diecie zdrowego człowieka zalecana jest redukcja cholesterolu o 1/3.
Szczególnie polecane jest mięso piersiowe kurcząt, które posiada niską zawartość cholesterolu: 50-70 mg na 100g (w porównaniu mięso dużych zwierząt rzeźnych 80-100 mg na 100g). Mięso drobiowe jest także bogate w substancje mineralne i witaminy: żelazo, tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę PP, witaminę A i E. Mięso młodego drobiu ma też właściwości dietetyczne. Wynika to z jego niskiej wartości energetycznej i delikatnej struktury włókien mięśniowych, łatwo trawionej po krótkiej obróbce cieplnej.

strona główna | o firmie | nasze produkty | grupa drobex | kontakt | abc konsumenta