Historia GRUPY DROBEX

  • 1963 - Kazimierz Frischke uruchamia produkcję brojlerów na gospodarstwie rodziców w Solcu Kujawskim, w ilości 4 000 sztuk brojlerów rocznie;
  • 1974 - uruchomienie kolejnych ferm przez Kazimierza Frischke, Stefana Frischke
    i Mariana Fryszke; łączna produkcja około 225 000 sztuk brojlerów rocznie;
  • 1984 - dalsze zwiększenie produkcji brojlerów, wejście do grupy ferm Czesława Frischke; łączna produkcja grupy około 350 000 sztuk brojlerów rocznie;
  • 1985 - na fermach braci Frischke rozpoczęto produkcję pasz dla drobiu na własne potrzeby;
  • 1987 - założenie Przedsiębiorstwa Drobiarskiego "DROBEX" Sp. z o.o. przez Kazimierza Frischke, Czesława Frischke, Mariana Fryszke i Stefana Frischke, w celu wybudowania ubojni drobiu w Makowiskach;
  • 1989 - uruchomienie ubojni drobiu o wydajności 500 sztuk kurcząt na godzinę;
  • 1992 - wzrost produkcji brojlerów w GRUPIE DROBEX do około 1 100 000 sztuk rocznie;
  • 1992 - uruchomienie zakładu wylęgu drobiu na potrzeby GRUPY DROBEX, w ramach nowo powstałej firmy "DROBEX - AGRO" Sp. z o.o.;
  • 1992 - uruchomienie mieszalni pasz dla drobiu na potrzeby GRUPY DROBEX,
    w ramach nowopowstałej firmy "DROBEX - PASZ" Sp. z o.o.;
  • 1996 – uruchomienie ferm stad rodzicielskich na potrzeby GRUPY DROBEX;
  • 1996 - uruchomienie zakładu przetwórstwa mięsnego;
  • 1998 - uruchomienie zakładu transportu na potrzeby GRUPY DROBEX;
  • 2001 - wybudowanie nowej ubojni drobiu w Solcu Kujawskim o wydajności 6 000 sztuk kurcząt na godzinę;
  • 10.01.2002 - wdrożenie Systemu Kontroli Jakości HACCP;
  • 3.09.2002 - uzyskanie prawa do produkcji i eksportu na rynki państw Członkowskich Unii Europejskiej;
  • 13.03.2006 – uzyskanie certyfikatu International Food Standard (IFS) - standard do oceny produktów marki własnej przez Bundesvereinigung Deutscher Handelsverbände e. V (BVQi). Zakres certyfikacji obejmuje: Kategoria 3: Drób – schłodzony i mrożony. Ubój, rozbiór, magazynowanie i ekspedycja mięsa drobiowego. Produkcja tuszek, elementów i podrobów z kurcząt świeżych i mrożonych oraz produkcja surowych wyrobów mięsnych.
drobex agrodrobex pasz

strona główna | o firmie | nasze produkty | grupa drobex | kontakt | abc konsumenta